Trei motive să vizitezi Nepalul măcar o data în viață
S-a răcit și ceaiul în cană de atâta plictis. Stau în fața ecranului, pe scaunul cu perniță pentru fese, acasă, unde e călduț. Am tot confortul pe care mi-l pot dori și eu încerc să îmi amintesc, strângând tare pleopele, cum era acolo. În spatele pleoapelor, nu recunosc nimic.
Negru.
Încerc să scormon după emoțiile despre care scriam acum câțiva ani. Ani, deja au trecut ani de atunci!
Încerc să retrăiesc senzațiile avute atunci, la asfințit, când lumina caldă învăluia feeric satul Kyianjin Gompa, iar eu stăteam acolo, pe creasta din buza satului, cu 30 de km în picioare și 2800 de metri diferență de nivel, la 4200 de metri. O făcusem și pe asta! Toată Valea Langtang într-o singură zi! Mânată de dorul de prieteni și de frumusețea locurilor pe care le străbăteam a două oară, am prins aripi și am făcut un drum de minim 3 zile, într-una.
Dar nu simt nimic.
E atât de departe acum de mine amintirea asta, încât e că și cum m-aș uita la un tablou. Pot deduce ce simțeam, dar nu pot aduce în prezent acea senzație. Când citesc acum pagini din jurnalele din Himalaya, mă minunez de bogăția trăirilor pe care le aveam. De cât de vii puteau fi. De cât de simple. Îmi sunt străine, că o haină ne mai purtată din adolescență. Parcă nici nu mă mai încap. Oare unde am avut eu loc în sufletul meu pentru toate câte erau? Atât de simple și atât de bogate simțiri.
Deși trăiesc aproape de natură, e altfel aici. Totul e organizat. Totul e simplu. Ca să cauți frisonul trebuie să te avânți în rute tehnice, dificile, chiar riscante, care să te scoată un pic din prea marele confort al vieții cotidiene. Iar aici, în pereți, în stâncă și ghețar, eșți de fapt atât de concentrat că nici să simți emoția nu apuci.
Acolo, în Himalaya nepaleză, viața de zi cu zi oferea nenumărate prilejuri de contemplație. Ca atunci când, într-o bodegă prăfuită, am văzut un domn adunându-și găina și cocoșul de pe sub scaune și plecând cu numitele păsări la subraț, către autobuz. Sau când, cerând să fac un dus, la găleată, am sfârșit spălându-mă deasupra găurii WCului turcesc.
Mai sunt apoi momentele alea în care ești tu cu tine într-un mod atât de intim cum nu ai mai fost vreodată. Când ți se ascut simțurile. Când ești una cu natura, parte din ea. Când vântul de atinge direct pe suflet, când râul trece prin tine și curgi și tu cu el, când soarele e viață pulsândă .
Ce vreau să zic este că e imposibil de descris cum e să fii acolo. Oricât vei fi citit și chiar oricât vei fi simțit pe pielea ta, nu e suficient. Trebuie trăit, iar și iar.
Eu merg în Octombrie să îmi aduc aminte de cum e să ai simțurile suprastimulate.
Și, dacă ai nevoie de motive pentru a te convinge, citește în continuare pentru a descoperi cele trei motive pentru care trebuie să călătorești în Nepal măcar o dată în viață.
În mijlocul intersecției e haos. Vehicule de fel și chip circulă în toate direcțiile, precum gloanțe trase la întâmplare. Aerul e îmbâcsit de praf, lumina este gălbuie. Claxoane pe toate tonurile de strident și strigăte ce vin de la oameni pe jumătate atârnați în afara autobuzelor, îți agresează timpanul. Toate îți umplu urechile și se revarsă în jur. E o suprastimulare de simțuri greu de descris în cuvinte.
Cu nările înfundate de praf, capul vâjâind de zgomote și ochii mijiți, mă urc în mașina spațioasă și răcoroasă a amicului meu. Pfoai! Sunt recunoscătoare că venit să mă ia de la aeroport. Deși între prima dată când am venit în Nepal și acum au trecut doi ani plini de călătorii, șocul e la fel de mare. Din siguranța mașinii, privesc forfota din jur cu un ochi obiectiv. Cert este că nicăieri nu am văzut să fie atât de haos pe străzi. Nici în Thailanda, nici în Laos, nici chiar în România. Și totuși nu se înjură, nu se ciocnesc și cumva reușesc, eventual, să ajungă unde își doresc sau au nevoie.
Primul motiv pentru care merită să călătorești în Nepal este că înveți că haosul face sens. Când vii din Europa, unde totul este, cu diferite grade de precizie, organizat, și aterizezi în mijlocul unui vârtej mai ceva că o mașină de spălat, te lepezi repede de așteptări, îți amintești de sfinți și te arunci înainte.
“Bistare bistare” – “Incet, Incet” sau „Nepali time”.
Există timpul învățat de toată lumea, în societate, la școală, la birou, și există timpul nepalez. Care nu are formă și definiție. E un fel de “când va fi să fie”. Fie că e vorba de durata unei călătorii cu autobuzul pe o distanță de 60 de km care îți va lua toată ziua, fie că e vorba de o întâlnire la care nepalezul vine zâmbitor o ora mai târziu, fără nici un motiv aparent, fie că e vorba de un zbor care nu decolează deși vremea e bună sau chiar de o urcare pe care tu ai vrea să alergi însă ghidul îți spune cu blândețe “bistare, bistare” (“încet, încet”) căci trebuie să îți păstrezi forțele la altitudine.
Pare că aici timpul se mișcă cu încetinitorul, că se dilată, ca și cum ar fi o resursă inepuizabilă. Nepalezii stau dimineața devreme, în praful bătăturii, cu ceaiul cu lapte în mâna, la poveșți nesfârșite. Își iau timpul, în toată forfota ce începe a se țese în jur, să savureze acel moment, al dimineții.
În miez de zi, vezi uneori nepalezi lungiți la soare, moțăind, pe prispe sau pe trepte de temple. În munți, oamenii merg sprinten însă fără grabă. Pas cu pas, sub povara, nu doar a greilor desagi, ci și a altitudinii ce apasă greu pe tâmplele și pieptul oamenilor.
Un alt motiv pentru care e musai să călătorești în Nepal este că vei uita graba. Nu–ți va servi la nimic să fii grăbit, într-un ocean de calm și încetineală. Vei învăța să lași lucrurile să se întâmple în timpul lor, nu în timpul așteptat de tine. E, poate, cea mai de preț învățătură pe care o vei lua cu tine.
Oamenii, omenia și toleranța
Sunt singurul oaspete în casa asta micuță. O rog pe gazdă să nu se deranjeze, să nu îmi facă mie mâncare specială, că voi mânca ce mănâncă și ele. A rămas singură, după ce soțul ei a murit, ca mulți alții din vale, în cutremurul ce a zguduit Nepalul, dar mai ales valea Langtang, în 2015. Două fete mai mari, sunt în Kathmandu la studii, iar cea mică a rămas cu ea aici, în casa mică și rece, cu pereții negri de fum. Stăm pe scăunele de-o șchioapă, în spațiul mic și încălzit cu balegă de iac ce arde în vatră. Îmi arată pozele cu familia, cu fetele celelalte și mă întreabă cu drag de mamă dacă mai vreau Dal Bhat.
Mă bucur că pot să o ajut în felul meu, adică mâncând și stând la ea în casă, mai multe zile. Nu mi-a cerut nimic. Nici nu ar accepta altceva. Femeile Sherpa sunt recunoscute a fi de o tărie de caracter aparte și foarte mândre. Asprimea munților le formează caracterul solid precum stâncile semețe dimprejur.
Însă Sherpa sunt doar o etnie din cele peste 30 de grupuri etnice distincte ce trăiesc în Nepal. Sunt vorbite 36 de limbi și chiar și mai multe dialecte. Și totuși, Nepalul nu este o țară întinsă, ca suprafață. Așadar, toate aceste sub-culturi, fiecare cu ale sale obiceiuri, au învățat să conviețuiască împreună în armonie și toleranță.
Nepalezii sunt un model de fraternitate, coeziune și ajutor. De altfel, ei își spun între ei Didi și Dai (sora și frate) indiferent dacă sunt sau nu cu adevărat înrudiți. Așadar, vei învăța cu siguranță ce înseamnă fraternitatea și lipsa de ranchiună între oameni. In plus, fie ca sunt buddhisti, hindu, islamici sau crestini, nepalezii sărbătoresc cu toții majoritatea festivalurilor principale din toate religiile. Ei abordează diversitatea religioasă ca pe un prilej de a petrece mai mult!
Turiștii sunt oaspeți de cinste, iar familiile nepaleze, indiferent de etnie, te vor primi ca pe un membru al familiei.
Dacă te-am convins ca trebuie să simți pe pielea ta cele descrise mai sus, e timpul sa iti cauti bilete de avion!
Desigur, la aceste motive se adaugă și cele „clasice”: priveliștile incredibile, munții, natura, cultura, buddhismul. Dar astea sunt deja arhicunoscute. E important să pătrundem dincolo de evident, că să călătorim cu adevărat într-un loc.
Înainte de a porni la drum, aruncă o privire și pe ghidul Nepalului și pe lista de echipament recomandat pentru o drumeție în himalaya.
EȘTI GATA SĂ PORNEȘTI ÎN AVENTURĂ?IATĂ CE TREBUIE SĂ FACI
1. Arată-ți interesul
2. Te contactăm și stăm de vorbă
3. Îți cumperi zborurile
4. Plătești un avans